Vragen over voorrang
Geldt de voorrang ook voor half- en stiefbroers of - zussen?
Volgens het decreet basisonderwijs hebben leerlingen die behoren tot dezelfde leefentiteit als de reeds ingeschreven leerling voorrang op alle andere leerlingen. Met leerlingen van dezelfde leefentiteit wordt bedoeld:
-broers en zussen (hebben twee gemeenschappelijke ouders) al dan niet wonend op hetzelfde adres;
-halfbroers en halfzussen (hebben één gemeenschappelijke ouder) al dan niet wonend op hetzelfde adres;
-kinderen die eenzelfde hoofdverblijfplaats (‘domicilie’) hebben, maar geen gemeenschappelijke ouder(s) hebben (vb. stiefbroers en –zussen).
Ik werk nog maar pas in de school. Mag ik mijn kind al inschrijven / aanmelden met voorrang?
Dat hangt af van je contract. Om van deze voorrangsregeling gebruik te kunnen maken, moet een personeelslid op het ogenblik van de inschrijving een contract hebben van een lopende tewerkstelling van meer dan 104 dagen. Deze periode toont een voldoende duurzame band aan van het personeelslid met de school. Het personeelslid hoeft nog geen 104 dagen effectief te hebben gewerkt voor de school van keuze op het moment dat de leerling zich inschrijft. De functie speelt geen rol.
Vragen over aanmelden
Waarom meld ik mijn kind best aan? Wat gebeurt er als ik mijn kind niet aanmeld of als ik te laat ben?
Ouders die hun kind aanmelden hebben voorrang op ouders die dat niet doen. Hierdoor vergroot je je kansen op een plaats in een school van jouw keuze. Wie niet aanmeldt, kan enkel nog inschrijven vanaf 23 mei 2023 in een school die op dat moment vrije plaatsen heeft. Heel wat scholen zijn dan volzet.
Wat heb ik nodig om mijn kind aan te melden?
-Een computer met internettoegang. Heb je geen computer of geen internetverbinding? Ga naar één van de aanmeldpunten.
-Contactgegevens (telefoonnummer, e-mailadres) van de ouder(s), adresgegevens van het gezin en de werkplek(ken) van de ouder(s).
-Het rijksregisternummer van je kind. Kijk daarvoor op de Kids-ID, ISI+-kaart of het kleefbriefje van de mutualiteit.
- Heeft je kind geen rijksregisternummer? Ga naar een aanmeldpunt, we helpen je graag verder.
Hoe meld ik een kind zonder rijksregisternummer aan?
Ga langs in een aanmeldpunt. Zij helpen je graag verder.
Hoe worden de vrije plaatsen verdeeld?
Vrije plaatsen worden toegewezen per geboortejaar (kleuteronderwijs) en leerjaar (lager onderwijs) als volgt:
De beschikbare plaatsen worden toegewezen op basis van deze ordening. Als er voor een bepaalde groep leerlingen geen vrije plaatsen meer zijn, dan komen de leerlingen zonder toewijzing op de weigeringslijst terecht in deze volgorde.
Hoe wordt de afstand berekend?
De afstand wordt berekend via Google Maps en bij ex-aequo verfijnd met behulp van GIS-coördinaten. We maken gebruik van de optie 'wandelafstand' binnen Google Maps om de afstand te bepalen tussen de coördinaten van het woonadres van de leerling en de coördinaten van het officiële adres van de vestigingspaats van de school. De correcte inschatting van het adres (coördinaten) wordt door de beheerders gecontroleerd met behulp van het CRAB (Centraal Referentieadressenbestand).
Waar en wanneer vind ik de vrije plaatsen?
Je vindt het overzicht hier vanaf 9 januari 2023. Dit overzicht wordt aangepast:
-Voor de aanmeldingsperiode voor alle andere kinderen: op 27 februari 2023.
-Voor de vrije inschrijvingsperiode: op 17 mei 2023.
Wat gebeurt er als een school mijn kind weigert?
Op donderdag 30 maart 2023 vanaf 14.00 uur ontvang je het resultaat van de aanmelding per mail.
Als je kind geweigerd wordt in één of meerdere scholen, dan:
- noteert de school de naam van je kind op de weigeringslijst.
- ontvang je een weigeringsdocument met daarop het rangnummer van je kind voor elke school waar je kind geweigerd wordt. Voor kinderen geboren in 2021 moet de school de volgorde van de rangnummers respecteren tot 30 juni 2024. Voor kinderen die ouder zijn, moet de school de volgorde van de rangnummers respecteren tot en met 6 oktober 2023.
Tot wanneer geldt de wachtlijst?
Voor kinderen geboren in 2021 moet de school voor het schooljaar 2023-2024 de volgorde van de rangnummers van de geweigerde kinderen respecteren tot 30 juni 2024. Voor kinderen die ouder zijn, moet de school de volgorde van de rangnummers respecteren tot en met 6 oktober 2023.
Hoe kan ik mijn aanmelding nog aanpassen?
Je kan dit niet zelf doen. Contacteer de LOP-deskundige of het Loket Onderwijs via e-mail met vermelding van de gevraagde aanpassing. Wij doen dit voor jou. Dit kan enkel tijdens de aanmeldingsperiode.
Kan het systeem een school toewijzen, die ik niet wil voor mijn kind?
Neen. Je kan enkel een toekenning / weigering krijgen in een school waarvoor je je kind zelf hebt aangemeld. Om te voorkomen dat je kind geen plaats heeft, vul je best alle scholen van je voorkeur in. Hoe meer scholen je invult, hoe meer kans op een plaats. Hoe minder scholen je invult, hoe kleiner de kans op een plaats in een school die je voorkeur geniet.
Voor hoeveel scholen meld ik mijn kind best aan?
Om te voorkomen dat je kind geen plaats heeft, vul je best alle scholen van je voorkeur in. Hoe meer scholen je invult, hoe meer kans op een plaats. Hoe minder scholen je invult, hoe kleiner de kans op een plaats in een school die je voorkeur geniet. Voor kinderen, geboren in 2021, en voor kinderen die absoluut een andere school nodig hebben, adviseren we om minstens 3 scholen op te geven.
Als mijn kind is aangemeld, is het dan ook ingeschreven?
Neen. Je moet na de toekenning je kind nog inschrijven. Normaal ga je daarvoor langs op school tussen maandag 24 april 2023 en maandag 15 mei 2023 samen met je bewijs van toekenning (de e-mail of brief met het resultaat van de aanmelding). Als dit omwille van COVID-19 niet kan, informeert de school je over de manier waarop je je kind kan inschrijven.
Zorg ervoor dat je kind is ingeschreven voor 15 mei 2023, anders vervalt het recht op inschrijving.
Mijn kind is geboren in 2021 en kan pas naar school gaan op 1 september 2024: moet ik het nu al aanmelden en inschrijven?
Ja! Alle kinderen, geboren in 2021, kunnen worden aangemeld en ingeschreven volgens de procedure omschreven in de brochure en op deze website. Wacht hiermee niet tot volgend schooljaar. Het verkleint uw kans op een plek in de school van uw keuze.
Welk adres geef ik op?
Het domicilieadres van het kind of het werkadres van één van de ouders.
Op het ogenblik van de aanmelding wordt een koppeling gemaakt tussen het rijksregisternummer van het kind en het opgegeven adres. Het kind moet aangemeld worden op het adres waarop het gedomicilieerd is volgens het rijksregister.
Ik ga verhuizen: welk adres geef ik op?
Wanneer men met een officieel document kan aantonen dat men ten laatste tegen 30 juni 2023 op een ander adres zal wonen, kan de ombudsdienst inschrijvingen de toelating geven om dit andere adres als referentieadres te gebruiken. Een officieel document is bv. een huurcontract of bouwvergunning. De aankoop van een bouwgrond in de buurt van een school geldt niet als toekomstig adres als daar geen concrete bouwbedrijvigheid aan gekoppeld wordt. Het begin van de bouwbedrijvigheid dient u te bewijzen door een kopie voor te leggen van het document “melding van aanvang van de werken”, afgeleverd door de dienst ruimtelijke ordening en door u ondertekend. De bewijsstukken moeten voor de aanmelding bezorgd worden aan de LOP-deskundige via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Waar kan ik terecht met een klacht over de aanmelding?
Je kan hiervoor terecht bij de Ombudsdienst inschrijvingen.
Wie zetelt in de ombudsdienst? Een vertegenwoordiger van elk schoolbestuur, een oudervertegenwoordiging, het lokaal bestuur en de LOP-voorzitter.
Waarvoor kan je bij de ombudsdienst inschrijvingen terecht?
- de melding van een technische fout (bvb. verkeerde afstandsberekening).
- de melding van een materiële vergissing (bvb. tikfout in adres).
Hoe? Leg een klacht of vraag voor via het e-formulier dat beschikbaar zal zijn op deze website vanaf 28 februari 2023 en zal afgesloten worden 8 juni 2023. Meldingen zijn maar ontvankelijk als zij binnen de 15 kalenderdagen worden ontvangen na vaststelling van de feiten (bvb. ontvangst van het resultaat).
Waar kan ik terecht voor een aanvraag tot erkenning van een uitzonderlijke situatie?
Je kan hiervoor terecht bij de Ombudsdienst inschrijvingen.
Wat is een uitzonderlijke situatie?
Onder een uitzonderlijke situatie van een in te schrijven leerling wordt verstaan: een geval waarbij de betrokkene voor een specifieke school die aanmeldt een uitzonderlijke situatie inroept die alleen van toepassing is op de leerling in kwestie in die school en waarbij die inschrijving de enig mogelijke is om de toegang tot onderwijs te garanderen voor die leerling (decretale bepaling).
Wie zetelt in de ombudsdienst? Een vertegenwoordiger van elk schoolbestuur, een oudervertegenwoordiging, het lokaal bestuur en de LOP-voorzitter.
Hoe doe je een aanvraag? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarbij: de school waarover het gaat, de klasgroep waarop de aanvraag betrekking heeft, de reden waarom het om een uitzonderlijke situatie gaat en hoe het komt dat in geen enkele andere school aan de leerplicht kan voldaan worden. Vergeet je contactgegevens niet.
Jouw vraag wordt overgemaakt aan het schoolbestuur. Als de school akkoord gaat met een inschrijving, dan beslist de commissie inzake leerlingenrechten over de definitieve goedkeuring.
Wat als ik niet akkoord ben met de weigering van mijn kind?
Gaat het om een weigering op basis van een aanmelding, dan kan je terecht bij de Ombudsdienst inschrijvingen. Gaat het om een weigering tijdens de vrije inschrijvingsperiode, dan dien je een klacht in bij de commissie inzake leerlingenrechten.
Ombudsdienst inschrijvingen:
Wie zetelt in de ombudsdienst? Een vertegenwoordiger van elk schoolbestuur, een oudervertegenwoordiging, het lokaal bestuur en de LOP-voorzitter.
Waarvoor kan je bij de ombudsdienst inschrijvingen terecht?
- de melding van een technische fout (bvb. verkeerde afstandsberekening).
- de melding van een materiële vergissing (bvb. tikfout in adres).
Hoe? Leg een klacht of vraag voor via het e-formulier dat beschikbaar zal zijn op deze website vanaf 28 februari 2023 en zal afgesloten worden 8 juni 2023. Meldingen zijn maar ontvankelijk als zij binnen de 15 kalenderdagen worden ontvangen na vaststelling van de feiten (bvb. ontvangst van het resultaat).
Commissie inzake leerlingenrechten: meer informatie lees je hier.
Vragen over inschrijven
Wat neem ik mee als ik mijn kind ga inschrijven op school?
-Een identiteitsbewijs: kids-ID, de ISI+-kaart van je kind of een ander officieel document, bijvoorbeeld van Fedasil.
-Twee klevers van het ziekenfonds.
-Je kansenpas, als je die hebt.
-Bewijs van toekenning (e-mail / brief met resultaat), als het recht op inschrijven verkregen werd op basis van een aanmelding.
-Bewijs van je werkgever (als je je werkadres opgaf)
-Bewijs schooltoeslag, indien van toepassing
Als je kind een verslag M-decreet voor het buitengewoon onderwijs heeft, kan je je kind toch inschrijven in een gewone basisschool. Je bent verplicht om het verslag mee te brengen bij inschrijving.
Wat gebeurt er als mijn kind op school wordt ingeschreven?
- De school controleert de gegevens van je kind.
- Je verklaart je akkoord met het pedagogisch project en het schoolreglement van de school.
- Je plaatst een handtekening op de leerlingenfiche.
- Je krijgt een inschrijvingsbewijs.
Als de inschrijving wegens COVID-19 niet fysiek kan doorgaan in de school zelf, informeert de school je over het verloop.
Wanneer kan mijn kind voor het eerst naar school?
Zodra je kind 2,5 jaar is, kan dit op vaste instapmomenten.
Klik hier om de instapdatum voor jouw peuter te berekenen.
Voor oudere kinderen wordt de instapdatum met de school afgesproken. Meestal is dit de eerste schooldag van september.
Vragen over de vrije inschrijvingsperiode
Hoe verlopen de vrije inschrijvingen?
Verloop? Tijdens de vrije inschrijvingsperiode geldt het principe van chronologie: wie het eerst om een vrije plek vraagt, kan inschrijven. De vrije inschrijvingsperiode voor schooljaar 2023-2024 start op 23 mei 2023 om 9.00u. :
-Als de school op dat moment een vrije plaats heeft, dan wordt je kind ingeschreven.
-Als de school op dat moment geen vrije plaats (meer) heeft, dan ontvang je een mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving en komt je kind op de weigeringslijst terecht. Voor kinderen geboren in 2021 respecteren de scholen de volgorde van de wachtlijst tot en met 30 juni 2024. Voor oudere kinderen zijn ze verplicht om de volgorde van de wachtlijst te volgen tot en met 6 oktober 2023.
Hoe? In principe ga je fysiek naar de school toe om de inschrijving te realiseren of je kind op de wachtlijst te plaatsen.
Vrije plaatsen? Voor de start van de vrije inschrijvingsperiode (vanaf 17 mei 2023) vind je op deze website een geactualiseerd overzicht van vrije plaatsen.